Чоловічі вишиванки: колись та тепер від ukrglamour.com.ua

В ті часи, коли фабричне виробництво не було поширено, та одяг шився вручну, в кожній оселі була своя швачка та вишивальниця. Ці вміння входили до обов’язкової програми навчання жінки і вже п’ятирічні дівчатка могли тримати голку та виконувати нескладні стибки.

Шиття, а особливо вишивання одягу для своїх чоловіків було не тільки буденною справою, але й мало містичне значення. За допомогою вишивки жінка намагалася «пришити» дитині добру долю та здоров’я, собі – вдалий шлюб, спокій у родині.

Особливого ставлення вимагали чоловічі вишиванки (див. http://ukrglamour.com.ua/vyshivanki/muzhskie-vyshivanki/). З ними була пов’язана велика кількість традицій та ритуалів. Так, першу вишиванку хлопець ще у ранньому дитинстві отримував від матері і до одруження тільки мати вишивала та прасувала його одяг. Першим подарунком дівчини перед весіллям родині нареченого були вишиті сорочки. Вона як би складала іспит перед батьками хлопця та переймала від матері естафету піклування про нього.

Потім протягом життя чоловік лише своїй коханій доручав прання сорочки. Є легенди, що чумаки протягом багатьох місяців не прали сорочок, доводячи таким чином вірність своїй єдиній.

Вишивка на чоловічій сорочці була наповнена глибоким змістом. Кожен символ мав своє значення. Головним чином наносилися візерунки, що символізували добробут, багатство,чоловічу силу. При цьому, кожна майстриня складала свій унікальний орнамент – копіювання чужого було дуже поганою прикметою, вважалося що так можна притягнути чужу долю.

Сучасні вишиванки для чоловіків

В наш час мода на вишиті сорочки повернулася, хоча тепер досить рідко їх вишивають господині. Мистецтво вишивання сорочок вже не так розповсюджено, хоча збереглися майстрині, що практикують та передають новим поколінням це чарівне вміння вимальовувати долу та творити оберіг.

Серйозну конкуренцію вишивальницям складають сорочки з машиною вишивкою – вони мають значно демократичнішу вартість та зовні майже не відрізняються від ручної роботи.

Придбати вишиту сорочку для свого коханого можна за доступною ціною в інтернет магазині вишиванок http://ukrglamour.com.ua. Тут є вибір сорочок на будь які смаки. Наприклад, для урочистих подій гарним вибором буде яскрава та колоритна бісерна вишиванка. Такий подарунок прикрасить будь-чий гардероб.

Найбільш поширеним варіантом є сорочка з коміром – стойкою із вишивкою по коміру, грудях, манжетах. Дуже популярні сьогодні сорочки із однотонною вишивкою (переважно у синьо-блакитній кольоровій гамі) чи двокольорові – чорно-червоний.