Ароматичні декоративні свічки своїми руками

Сфера застосування свічок диктує якості, якими вони повинні мати. Оскільки вони служать не для освітлення, а для прикраси квартир та створення затишної атмосфери, зараз цінуються гарні свічки. Зробити такі можна власноруч.

Підберіть форму для свічки. Можна взяти будь-яку скляну тару красивої форми та відповідного забарвлення. Якщо колір скла не влаштовує вас, розпишіть його вітражними фарбами. Ця тара розрахована на постійне застосування до тих пір, поки свічка не згорить. Якщо ви хочете зробити свічку окремо, знайдіть пластмасову ємність або з м’якого металу – таку банку можна буде розрізати витягти з неї готову свічку.

Підготуйте ґнот. Сплетіть його з кількох бавовняних ниток. Не використовуйте синтетичні матеріали – вони погано горять і неприємно пахнуть при згорянні. Чим товстішим буде гніт, тим довше «проживе» свічка.

Фітіль закріпіть рівно по центру форми. На дно скляної тари капніть трохи клею і прикладіть до нього нитку. Верхній її кінець намотайте на олівець і покладіть на верх склянки для свічки так, щоб ґнот був рівно натягнутий по всій довжині. Якщо ви використовуєте одноразову форму, проткніть її дно шилом, засуньте в отвір гніт і закріпіть його вузликом.

На водяній бані розплавте парафін або віск. Можна купити шматки матеріалу в магазині художніх товарів або використати залишки старих свічок. Наріжте масу маленькими кубиками, складіть в каструлю і поставте її в об’ємніший посуд, наповнений водою. Рівень води не повинен сягати дна маленької каструлі. Тримайте посуд на плиті, доки парафін або віск не стануть рідкими. Для надання свічкам кольору додайте в розплавлену масу відповідний фарбник.

Зніміть каструлю з вогню і дайте їй трохи охолонути (хвилин 5). У цей час капніть в ємність 3-4 краплі ефірної олії і ретельно перемішайте. Це зробить вашу свічку запашною. Вибираючи олію, враховуйте вплив кожного з них на настрій людини. Так, олії цитрусових піднімуть настрій, хвойні – нададуть бадьорості та впевненості в собі, пудрові квіткові допоможуть розслабитися.

Обережно вливайте парафін або віск у підготовлену форму. Коли він трохи охолоне, у центрі (навколо ґнота) може утворитися поглиблення – залийте його новою порцією воску. Щоб зробити свічку різнобарвною, заливайте новий колір після того, як попередній шар досить затвердіє. Також можна змішати різні кольори відразу, досягнувши незвичайних розлучень на поверхні.

Готову свічку витягніть із форми, розрізавши банку з боків. Якщо ви брали скляну тару, використовуйте свічку прямо в ній.