Як навчитися в’язати

Багато жінок рано чи пізно приходять до думки, що вміння робити щось власними руками необхідно для того, щоб почуватися гармонійно і реалізувати свої творчі ідеї. Популярним видом рукоділля є в’язання гачком, і ви можете освоїти техніку такого в’язання за короткий термін, щоб згодом створювати гарні та незвичайні речі своїми руками.

Для початку придбайте пряжу та гачок правильних розмірів. Діаметр гачка повинен вдвічі перевищувати діаметр пряжі. Якщо ви збираєтеся в’язати з тонкої та легкої пряжі, використовуйте гачки від 1,5 до 2,5 мм діаметром, а для товстої вовняної та синтетичної пряжі використовуйте більш товсті гачки – від 3 до 6 мм. Згодом ви можете спробувати зв’язати тонкі нитки товстим гачком – у вас може вийти красивий ажурний і пишний виріб.

Гачок повинен бути гладким, зручним і відшліфованим, а його головка не повинна бути надто гострою, але при цьому не повинна бути і надто округлою. Підточіть головку гачка наждачним папером, якщо її форма вас не влаштовує. Борідка гачка повинна бути такою, щоб не сковзала з неї в процесі в’язання.

Візьміть гачок праворуч будь-яким зручним способом – так, як ви тримаєте столовий ніж або так, як ви тримаєте олівець при листі. В’язати ви можете різними способами – у першому з них потрібно перекинути робочу нитку, що йде від клубка, через вказівний палець лівої руки та притиснути його великим пальцем. Протягніть нитку між пальцями лівої руки та долонею, регулюючи її натяг середнім та безіменним пальцями. Вказівний палець правої руки витягніть і покладіть на серединку гачка, повернутого вліво. Відведіть гачок ліворуч направо в петлю на робочій нитці і починайте в’язати виріб.

Цей спосіб в’язання хороший, коли ви в’яжете ажурні візерунки, але якщо ви збираєтеся в’язати рівномірне полотно з товстої пряжі, використовуйте другий спосіб в’язання. Для цього візьміть гачок великим та середнім пальцем правої руки, спрямувавши долоню вниз. Притримуйте гачок безіменним пальцем та мізинцем, щоб забезпечити його стійкість. Таким чином, вказівним пальцем ви зможете притримувати на робочому кінці гачка петлі в’язання, а також ви не зазнаватимете труднощів при утриманні важкого в’язаного полотна на вазі.

Підтримуйте полотно лівою рукою, а також підтягуйте пальцями лівої руки нитку. Найзручніше підхоплювати нитку з вказівного пальця лівої руки на вазі – це прискорює процес в’язання.