Як зробити мило ручної роботи

За однією з найпоширеніших версій, ідея створення мила належить давнім римлянам. Саме вони приносили тварин у жертву богам на горі Сапо (до речі, неспроста англійською мило – soap, італійською – sapone, французькою – savon). Суміш із золи, жиру та ароматних рослин потрапляла в річку Тібр. Вода почала пінитися, миття та прання в такій воді стали ефективнішими… А згодом з’явилася й професія «миловар», або, як його ще називали, «сапонаріус». Миловари додавали у свої творіння віск, олії, сік фруктів та інші натуральні компоненти, які і зараз використовують їхні сучасні колеги.

Також знадобляться сушені квіти та трави, кава, морська сіль, кокосова стружка, прянощі, вівсянка, цедра цитрусових, мед, молоко і т.д.

Дехто воліє робити «своє» мило з покупного дитячого, але більшість використовує мильні основи. Натуральну основу різних видів можна придбати у спеціалізованих магазинах (її привозять до Росії з кількох країн, однією з найбільш якісних вважається тверда основа з Англії) або замовити по інтернету.

Плавити основу можна на водяній бані і навіть у мікрохвильовій печі (у чашці без обідків і малюнків усередині), попередньо порізавши основу на невеликі кубики. Трохи цукрової пудри допоможе милу краще піниться, а якщо це пудра з корицею або ваніліном, мило стане ще приємнішим і кориснішим. Після того, як основа розплавилася, її можна накрити кришкою і дати трохи настоятися (але це не обов’язково), потім додати якісь із вищеописаних компонентів, вилити у форму і дати охолонути.

Як простих форм підійдуть навіть баночки від каш, жульєнов тощо. «Смачно», як желе, виглядає мило з двох-трьох шарів (у кожного шару може бути свій аромат; один з них може бути скрабуючим, а інший – просто мильним…).

На 100 грам основи можна додати: 3-7 крапель ефірного масла або суміші масел
1/3 чайної ложки жирного масла або суміші масел
3-4 краплі ароматизатора (не змішуйте з ефірними оліями)
1-7 крапель рідкого барвника (його часом навіть можна і не розмішувати: краплі застигають у милі таємничими акварельними плямами та бризками)
1/6 – 1/3 чайної ложки пігменту або перламутру
1-3 чайні ложки косметичної глини
2-4 чайні ложки меленого вівса
1-3 чайні ложки меду та багато іншого!

Таке мило остигає при кімнатній температурі наступного дня. Після вилучення із форми – перед упаковкою – милу варто дати ще день підсохнути.