Зустріч із психологом: важливі питання

Перед відвідуванням психолога в людини може виникнути безліч сумнівів та питань, що природно і найчастіше пов’язано зі страхом перед новим, невідомим, а іноді і з міфами, що виникли з роками навколо психологічної допомоги та психотерапії. Нижче розглянемо деякі з найбільш поширених питань.

Чи відрізняється робота з психологом онлайн від зустрічей у кабінеті?

Принципових відмінностей немає. Насправді, з розвитком цифрових технологій консультація з психологом онлайн на сьогодні мало відрізняється від очної зустрічі. Ще у зв’язку з пандемією коронавірусу більшість фахівців призвичаїлися надавати консультаційні послуги онлайн.

Скільки триває сеанс у психотерапевта

Для дейяких людей видається дивним, що терапевтична година триває менше 60 хвилин. Буває, що клієнти думають, що цього часу замало. Як правило, їм хочеться розповісти якомога більше про свої проблеми. І навіть вирішити частину з них за один сеанс. Але є низка причин, які визначають час прийому. Відрізок у 45-50 хвилин – це оптимальний час, за який можна продуктивно обговорити кілька питань і концентрація уваги в обох учасників бесіди при цьому не знижується.

Чи не насміхатиметься психолог з моїх проблем?

Психолог зустрічає багато різних людей із різноманітними проблемами. Те, через що людина переймається, може здатися непересічним чи курйозним лише тому, що вона може не знати, що це є досить поширеною ситуацією для багатьох інших. Кваліфікований фахівець розглядає труднощі об’єктивно і не сміється з них. Люди звертаються до психолога саме для того, щоб відкрито розмовляти про свої проблеми. Психолог служить для того, щоб слухати, розуміти та надавати допомогу у подоланні труднощів. В офісі психолога вітають всіх, незалежно від характеру проблем, їх форми чи умов виникнення, включаючи релігійні та сексуальні орієнтації. Якщо ви відчуваєте, що вас засуджують або повчають життю, то варто замінити психолога й в майбутньому шукати його не на дошках оголошень, а на професійних ресурсах, таких як upsihologa.com.ua. На цьому порталі зібрані кваліфіковані психологи з досвідом роботи.

Як довго триватиме робота з психологом?

Тривалість та інтенсивність консультацій або психотерапії залежать від індивідуальних особливостей. Контакт може завершитися кількома зустрічами та кризовим втручанням або вимагати тривалої психотерапії для ефективного подолання труднощів. Точна тривалість терапії не передбачувана. Навіть у подібних ситуаціях, коли у двох людей є схожі проблеми та мотивація до змін, тривалість терапії може суттєво відрізнятися через індивідуальний досвід. Ці аспекти можна вільно обговорити на зустрічі.