Шкіряний браслет своїми руками: різьблення та розпис

У цьому майстер класі я пропоную вам освоїти техніку нанесення візерунків на шкіру за допомогою ножа і фарб. Насправді «різьба і розпис» звучить досить переконливо, але все не так складно.

Щоб створити візерунковий браслет, нам знадобиться:

  • заготівля-смужка зі шкіри (шкіра потрібна досить товста, не менше двох міліметрів)
  • акрилові фарби по тканині
  • пензлик
  • канцелярський ніж
  • запальничка
  • ескіз на папері (можна роздрукувати той, що пропоную, або використовувати свій власний)
  • копіювальний папір

Виготовлення шкіряного браслета своїми руками

Спершу перенесемо зображення з ескізу на шкіру. Кладемо копіювальний папір поверх шкіри (фарбуючою стороною вниз), а на ній ескіз. Обводимо всі лінії олівцем або ручкою, щоб вони надрукувалися на шкірі. Важливо не пропустити жодного штриха, тому що інакше доведеться домальовувати потім на очі.
Будьте уважні і розташовуйте візерунок так, щоб він опинився по центру шкіряної заготівлі в сторону. >

Тепер прорізаємо всі лінії візерунка за допомогою канцелярського ножа. Це найвідповідальніша операція – потрібно вести лезо прямо по лінії і стежити, щоб глибина розрізу була скрізь однакова. Прорізати шкіру потрібно приблизно на третину в глибину, не більше.

Особливу увагу варто звернути на куточки та стики ліній — там не повинно залишатися зазорів.

Коли всі лінії прорізані, беремося за запальничку. Будемо дуже акуратно проводити кінчиком полум’я за візерунком, нагріваючи шкіру. Від цього краю розрізів почнуть загортатися, і малюнок стане чітким і рельєфним. Рухи повинні бути легкими та короткими.

Після цього приходить черга фарб. Спочатку потрібно покрити весь візерунок білою фарбою як основою, щоб усі інші кольори лягли добре.

Профарбовуємо опуклі частини, акуратно і не поспішаючи, слідкуємо, щоб фарба не потрапляла на інші місця.

Після білої фарби можна задуматися про колір. До слова, акрилова фарба сохне дуже швидко, тому майже не доведеться чекати. Вибирайте відтінки і розфарбовуйте, як сподобається.
Мені по душі лаконічність, тому мій візерунок просто двокольоровий.

На цьому наша робота з нанесення візерунка завершується. Щоб зробити браслет більш закінченим, можна обробити край: прошити ниткою чи смужками шкіри. Ну і вдягнути шнурівку, звичайно.

Принадність цієї техніки в тому, що можна втілити практично будь-яку свою фантазію — візерунки можуть бути якими завгодно. Ну і крім того, можна зробити не тільки браслет, але підвіску, сережки, прикрасити сумку або чоботи. Варіантів маса!